Ελιές… μελάτες!

Ελιές ωριμασμένες σε μέλι; Και όμως γίνεται και είναι φανταστικές. Κάποιοι (λίγοι είναι η αλήθεια) χρησιμοποιούν αποκλειστικά μέλι για την ωρίμανση των ελιών τους. Το αποτέλεσμα είναι ελιές μοναδικής γεύσης και το μέλι που μένει, χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
Για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν θέλουμε να ξοδέψουμε μεγάλη ποσότητα μελιού, μόνο για τις ελιές μας, μπορούμε να φτιάξουμε μία άλμη που να έχει μέλι.
Πριν σας δώσουμε αυτή τη συνταγή, θα θεωρήσουμε πως δεν γνωρίζεται ούτε πώς να ξεπικρίζετε τις ελιές σας και θα σας περιγράψουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή σε πέντε απλά βήματα.

Ελιές… μελάτες!

Η βασική ιδέα της διαδικασίας, είναι να κάνουμε τις ελιές να βγάλουμε τους χυμούς τους που περιέχουν την πικρή γεύση και να πάρουν στη συνέχεια, μέρος της γεύσης που εμείς επιθυμούμε. Οι διασημότερες ελιές είναι οι Χαλκιδικής και οι Καλαμών. Τις πρώτες τις συλλέγουμε λιγάκι πιο άγουρες, ενώ τις δεύτερες όταν έχουν αρχίσει να μαυρίζουν.

1. ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ

Αφαιρούμε, κλαδιά, φύλλα, χτυπημένες ελιές από δάκο και ότι άλλο μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στις ελιές μας. Αν μας ξεφύγει καμία χτυπημένη ελιά, αργότερα που θα αλλάζουμε το νερό θα δούμε ότι έχει χαλάσει και θα την πετάξουμε.

2. ΠΛΕΝΟΥΜΕ

Τις βάζουμε σε μία λεκάνη και τις αλλάζουμε δύο – τρία νερά να φύγουν οι σκόνες και τα χώματα που έχουν πάνω τους. Δεν είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με το πλύσιμο αυτό, όπως θα δούμε παρακάτω, θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα πλυσίματα.

3. ΧΑΡΑΣΣΟΥΜΕ

Τις μεγάλες πράσινες τις χτυπάμε με ένα σφυράκι ή στο γουδί να γίνουν σκαστές ή τσακιστές όπως τις λέμε. Τις μικρότερες μαύρες τις κόβουμε (όχι πολύ βαθιά) με ένα μαχαίρι. Για όσους σκοπεύουν να κάνουν μεγάλες ποσότητες, υπάρχει ειδικό εργαλείο που χαράσσει γρήγορα μία-μία τις ελιές και κοστίζει ελάχιστα.

4. ΞΕΠΙΚΡΙΖΟΥΜΕ

Το ξεπίκρισμα διαρκεί συνολικά δέκα ημέρες, ή πέντε νερά. Τις βάζουμε σε νερό και για δέκα μέρες, μέρα παρά μέρα, τις αδειάζουμε, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε φρέσκο νερό. Ο Χώρος πρέπει να είναι δροσερός και σκοτεινός. Επίσης, αν το νερό περιέχει και μία ποσότητα αλατιού, η διαδικασία επιταχύνεται.

5. ΠΑΣΤΩΝΟΥΜΕ

Τοποθετούμε τις καθαρές, ξεπικρισμένες ελιές μας, σε ένα βαρελάκι και για κάθε κιλό ελιάς, προσθέτουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο, ρίγανη και θυμάρι και εκατό γραμμάρια μελιού (Ιδανικά Ερείκης ή Κουμαριάς). Προσθέτουμε άλμη (νερό με αλάτι) ένα λίτρο, για κάθε κιλό ελιάς. Την άλμη τη φτιάχνουμε, βάζοντας εκατό γραμμάρια αλατιού, σε κάθε λίτρο καθαρού νερού. Στο τέλος, πάνω από την άλμη προσθέτουμε, σπορέλαιο πάχους ενός με δύο εκατοστών.
Καταναλώνουμε τουλάχιστον μετά από ένα μήνα. Διατηρούνται για ένα χρόνο, πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Καλή Επιτυχία!

0 comments on “Ελιές… μελάτες!Add yours →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *